5/8/09

Breu història del projecte

Des de l’any 2006, l’Ajuntament de Sant Martí de Centelles està duent a terme en projecte de posada en valor del castell de Sant Martí per tal de convertir-lo en un recurs cultural que contribueixi al desenvolupament del municipi i del seu entorn. Així mateix, el projecte pretén generar coneixements científics de qualitat sobre el conjunt monumental, ja que, malgrat la rellevància històrica i patrimonial del castell han estat molt pocs els estudis realitzats fins a l’actualitat.

El projecte del castell de Sant Martí es va incloure des del principi en un seguit d’actuacions municipals de caire transversal de desenvolupament local. Les dimensions del projecte, els recursos tècnics i econòmics que requereix i el ritme amb què s’han succeït les actuacions han fet, tanmateix, que el projecte del castell de Sant Martí tingui una dinàmica autònoma en el conjunt de projectes de promoció del territori.

A partir de l'any 2007, gràcies al coneixement detallat de l'edifici, al suport de les administracions superiors (Diputació de Barcelona i, sobretot, la Generalitat de Catalunya) i a l'aposta de l'Ajuntament de Sant Martí de Centelles per la posada en valor del patrimoni local, el projecte del castell de Sant Martí va experimentar una embranzida. Les actuacions realitzades fins a l'actualitat són:

1a FASE
§ Recerca de socis institucionals: conveni de la Baronia dels Centelles (2006)
§ Millora dels accessos (2006)
§ Localització de fonts documentals històriques sobre l’edifici (2006)
§ Estudi de les patologies arquitectòniques de l’edifici (2006)
§ Estudi geològic de l’emplaçament i identificació de problemàtiques (2007)
§ Eliminació selectiva de la vegetació i
delimitació de la zona d’interès arqueològic (2008-2009)
§ Elaboració del Pla d’Usos (2009)

2a FASE
§ Redacció de projectes de restauració (2008-2009)
§ Solució de problemàtiques arquitectòniques més greus (2009-)
§ Cales arqueològiques i excavacions preventives (2009-)